CPT-delegatiereis naar Iraaks-Koerdistan

Iedere dag is het leven ‘Nieuw’
En iedere dag is er iets goeds en positiefs in dat nieuws te ontdekken.

Het is alweer twee jaar geleden dat ik de eerste stap heb gezet in het vredeswerk voor de Christian Peacemaker Teams. Tweemaal heb ik van dichtbij gehoord, gezien en beleefd hoe overheidsbeleid erop gericht kan zijn bevolkingsgroepen te onderdrukken. Als waarnemer ben ik hiervoor naar het Midden Oosten gereisd en heb jullie op de hoogte gehouden van mijn ervaringen in mijn logboek. Bij terugkomst heb ik uitgebreid de gelegenheid gekregen de verhalen te vertellen ondersteund door de foto’s die ik onderweg gemaakt heb.
Op verschillende manieren voel ik mij een bevoorrecht mens dat ik deze reizen heb kunnen maken en dat jullie de verhalen willen horen. Zowel voor mij zelf maar, veel belangrijker, voor de mensen die op deze manier een stem en een gezicht krijgen in de wereld.
En opnieuw ben ik in de gelegenheid een dergelijke reis te ondernemen. Als lid van een kortdurende delegatie van het CPT ligt het in de planning om van 22 april tot 5 mei via Turkije naar Koerdisch Irak te gaan. Vanaf 2002 is het CPT gevraagd in dit gebied aanwezig te zijn om de non- gouvernementele geweldloze organisaties die opkomen voor de burgerrechten van de bewoners te ondersteunen. Eerst in Bagdad en sinds 2006 in het noordelijker Sulaimaniyah.
Dat ik juist nu naar dit gebied wil gaan is gevoed door de verhalen die ik het afgelopen seizoen in Rotterdam heb gehoord van een aantal Koerdische, Armeense en Turkse Nederlanders die betrokken zijn bij The Hague Peace Projects . Met hen heb ik bijeenkomsten georganiseerd om samen te kijken en te spreken over de zesdelige documentaire Bloedbroeders . Daarin wordt zichtbaar welke verschillende (mogelijke) oorzaken er zijn die hebben geleid tot de Armeense Genocide in 1915 en de gevolgen daarvan. Deze kunnen tot de dag vandaag tot heftige discussies leiden. Om vanuit Oost Turkije naar het CPT appartement in Sulaimaniyah te reizen rijden we oa door dit gebied. Om jullie op de hoogte te houden van mijn belevenissen zal ik wederom een dagelijks logboek bijhouden en afhankelijk van het internet bereik versturen. Ik zie er naar uit om ook vanuit dit gebied mijn ervaringen zichtbaar te maken en bekend te maken onder welke omstandigheden en regelgeving de mensen in dit gebied onderdrukt worden. Binnenkort horen jullie waar jullie mijn verslagen kunnen lezen. Daarnaast zal ik na mijn reis op verschillende plekken weer meer over mijn ervaringen vertellen.
Indien jullie het werk dat ik voor het CPT kan doen willen sponseren zijn jullie uitgenodigd een bijdrage te leveren op banknummer NL27 TRIO 0786 8803 33 tnv Doopsgezind WereldWerk, onder vermelding van: CPT-NL Han Cuperus
In vrede onderweg, Han Cuperus

343 totaal aantal vertoningen, 5 aantal vertoningen vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *