Afscheid van het team in Sulaimaniyah

Vandaag is het onze laatste dag van de delegatie. Een teamlid zal ons door de bazaar leiden om souvenirs te kopen. Maar voordat we hem in de stad zouden ontmoeten bezochten we eerst een Syrisch of Chaldeïsch klooster. In de tachtiger jaren is deze orde naar Irak gegaan ter ondersteuning van de Syrische christenen. Anderhalf jaar geleden is hen gevraagd om vanuit Mosul via Erbil naar Sulaimaniyah te komen. Vanuit een kleine woongemeenschap organiseren de priesters hier bijeenkomsten waar de bewoners van de stad met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten. Ook is er een lesprogramma om de jeugd te scholen. En kunnen mensen in nood een tijdelijk onderdak krijgen. Om te zorgen dat conflicten niet escaleren is één van de begeleiders blij dat hij handvatten heeft gekregen in communicatie via een AVP training. Hij vertelt dat je de ander niet langer als tegenstander hoeft te ervaren. In Iraaks Koerdistan is een grote diversiteit aan religies. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen politieke partijen waardoor de bewoners elkaar op verschillende manieren bevechten. In dit gebied van de wereld verschuift de gewapende strijd zich regelmatig tussen de diverse landen. Waarbij op één of andere manier de Amerikaanse en Russische legers tegenover elkaar staan. Met de grondrechten van de lokale bewoners  wordt geen rekening gehouden. Verwonderd vraagt de gastheer zich af waar toch die behoefte vandaan komt dat mensen zich in groepen willen onderscheiden……

Nadat er enige maanden geleden 200 mensen onderdak is verleend, heeft het klooster gelegenheid gekregen om enkele gebouwen in de buurt aan te kopen om hun activiteiten uit te breiden. Zo kunnen, overeenkomstig het gebruik hier, mannen en vrouwen in een gescheiden huis slapen. Ook wordt er een theater gebouwd waar mensenmenigte muziek, drama en dans aan heling kunnen werken. Daarnaast worden er theatervoorstellingen en concerten gegeven in relatie tot het werken aan onderling respect. Van de patriarch hoorden we dat er goede contacten zijn met de lokale mula’s met regelmatige ontmoetingen. Dit komt mede omdat in deze stad de islam een vrijere interpretatie heeft dan in een aantal andere delen van het midden oosten. Dit komt mede door de nabijheid van Iran, waar de uitleg van de islam strenger is. 

De gemeenschap leeft op dit moment in spanning over de grondlegger, father Paole, van dit klooster. Hij is enige weken gekidnapt. Sids die tijd is er nog niets van hem gehoord. Wellicht heeft deze verdwijning iets te maken met de militaire bewaking rond het klooster?

Vanaf deze plek liepen we naar de bizar. Van te voren inventariseerden we wat de verschillende mensen zochten. Daarna werden we in een snel tempo naar verschillende kramen geleid. Op een goed moment had ik in de gaten dat er verschillende afdelingen zijn voor bepaalde producten. Dat maakte het geheel beduidend overzichtelijker. Een soort van warenhuis met verschillende afdelingen. Nadat alle inkopen waren gedaan gingen we naar het CPT appartement zodat we het schoon konden achterlaten. 

Als afsluiting van de delegatie was een barbecue op de Sulani berg. Met een prachtig uitzicht over de stad maakten we in een snel tempo de sticks met het vlees en de groente klaar. Dat dit in een snel tempo moest gebeuren werd versterkt door de naderende lichtflitsen en donder. Uiteindelijk hebben we het niet droog gehouden, wat eigenlijk de pret verder heeft verhoogd. Tijdens de hoosbui vonden de meesten wel een droog plekje in de bus om het gebarbecuede vlees met groente en salade op te eten. Helaas is het vuurtje zo nat geworden dat het is uitgegaan. Thuis gekomen hebben we de restanten verder opgebakken.

We eindigden de dag en de delegatie met een bijzondere ceremonie, waarbij ieder van ons een mooi aandenken meekreeg van Iraaks Koerdistan. 

Morgen vroeg op om naar het vliegveld in Erbil te gaan en de eerste stap te zetten in de richting van huis. De vliegreis naar Istanbul. 

620 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *