Lalish en oefening AVP

Na een goede nacht verlieten we het hotel in Akre. Onderweg naar het volgende bezoek kwamen langs een plek waar ons al over verteld was. “Je steekt een pomp in de grond en er komt olie uit”. Iets wat in een ander deel van dit land vaker gebeurd. Met Groningen in mijn gedachten, blijkt dat ook in dat gebied het aantal aardbevingen stijgt. Maar hier zie je geen windmolens of zonnepanelen langs de weg. 

Het eerste bezoek vandaag was het dorp Lalish. Dit is in deze regio de heilige stad van de Ezidi, bij ons beter bekent als de Jezidi’s. Deze geloofsgemeenschap zijn volgelingen van de islamitische profeet Zoreaster. Een open op gemeenschap die vanaf het ontstaan van deze gemeenschap rond 1000 vervolgd wordt. Van te voren was ons verteld uit respect geen blauwe kleding te dragen. Deze kleur wordt in deze traditie verbonden met de duivel. Ook is het hier gebruikelijk om op blote voeten te lopen. Wij werden rondgeleid langs de verschillende  heilige plaatsen in deze stad. Het blijft indrukwekkend hoe rituelen onderdeel zijn geworden in het dagelijks leven. In mijn eigen opvoeding hebben geloofsrituelen een minder grote plek ingenomen. Zo moest ik even wennen dat je in deze stad niet op een drempel gaat staan als je een andere ruimte ingaat. Net als de mogelijkheid om drie keer om een steen lopen waar een groen laken overheen ligt, een knoop in een doekje leggen en met gesloten ogen een doek op een bepaalde plek te werpen. Het zijn handelingen die maken dat het je goed gaat.

Daarna kregen we een rondleiding door het dorp. Deze wandeling begon voor mij met een verrassende ontmoeting. Nadat de bewoners bij de kennismaking hadden gehoord dat ik uit Nederland kwam, stond er plotseling een gezin voor me die mij in het Nederlands welkom heette in zijn dorp. Zij hadden dit gezin speciaal opgezocht om met mij kennis te maken. Daarna vertelde  de “gidsen” ons de betekenis van de verschillende plekken in de stad.

Ik denk als we na deze rondleiding naar de tempel zouden zijn gegaan ik de betekenis van deze heilige grond beter had kunnen doorleven. Slechts kort wilde de mensen spreken over de vervolgingen uit het verleden. Zich bewust van hun onderdrukte positie in hun omgeving, en de rest van de wereld, waarbij veel doden zijn gevallen, weigeren zij zich te zien als slachtoffer. Veel liever vertellen zij over de betekenis die het geloof hen geeft op een hoopvolle toekomst voor iedereen. 

Na dit bezoek en een heerlijke lunch bezochten we een politicus. Hoewel hij in zijn spreken verschillende goede gedachten uitsprak over meer democratisering en gelijkwaardigheid bevestigde hij dat er in dit land geen ruimte is voor oppositie. Direct na zij toespraak verontschuldigde hij zich omdat hij een optreden had op televisie. En inderdaad zaten we even later naar hem te kijken en te luisteren op televisie. Dit soort verstoringen heb nu eenmaal in verkiezingstijd. Na het bezoek van het spirituele centrum Lalish was dit voor mij een verstoring in het programma. Tegelijkertijd realiseer ik me ook dat dit werk een onderdeel is van de zoektocht naar vrede.

Het laatste onderdeel van deze dag was de deelname aan een AVP (Alternetiv to Violents Project) bijeenkomst. De training voor geweldloos verzet die ooit door Quakers is gemaakt en in de Amerikaanse gevangenissen verder is ontwikkeld. Zoals wel vaker moet je een training niet gaan beschrijven om de betekenis te bevatten wat er tussen mensen die hieraan meedoen. Dit moet je meemaken. De inspiratie die er van deze twintigers uit gaat zal ik niet vergeten. Volgens hun eigen zeggen heeft deze training hun leven verandert in de omgang met anderen. Hoe hun zelfvertrouwen is versterkt en geholpen heeft in met het omgaan van traumatische ervaringen in dit land na de bombardementen. Een aanrader voor iedereen die zich wil inzetten voor het doen van vredeswerk.

Na deze bijzondere dag met zoveel mooie ontmoetingen trekken we morgen weer verder naar de volgende bestemming.

1,048 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Eén gedachte over “Lalish en oefening AVP”

  1. Beste Han, dankzij jouw dag-verslag kunnen we ons beter de situatie waarin je je bevindt indenken. Volgens mij hebben we ook in Nedërland “bijgeloof; een zwarte kat, niet onder een ladder, vrijdag de 13e…. Wat betreft AVP gingen mijn gedachten naar fam. Nassar: we weigeren vijand te zijn. Kleine stapjes op weg naar vrede en gerechtigheid, vredesgroet Yvonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *